Szlachetne ziarna z gatunku arabika, które tworzą kawę Dallmayr Crema d’Oro, są starannie dobierane i ostrożnie palone. Dzięki temu uzyskujemy aksamitnie delikatną, jasną cremę i łagodny aromat.
Profil smakowy
Intensywność
6 / 10
Rozmiary opakowań
1 000g całe ziarna 500g całe ziarna 200g całe ziarna
Dallmayr Crema d'Oro intensa
pełny, intensywny smak
Ta doskonała mieszanka wyróżnia się intensywnym smakiem oraz delikatną, gęstą cremą. Ostrożne palenie specjalnie wyselekcjonowanych ziaren arabiki pozwala wydobyć w filiżance pełną esencjonalność. W czystej postaci jako caffè crema smakuje równie wybornie jak podana jako cappuccino czy latte macchiato.
Profil smakowy
Intensywność
8 / 10
Rozmiary opakowań
1 000g całe ziarna 500g całe ziarna
Dallmayr Espresso d'Oro
wyborna i aromatyczna
To wyjątkowe espresso tworzą wysokogatunkowe ziarna arabiki i robusty, poddawane ekstremalnie długiemu i ostrożnemu paleniu w tradycyjnych prażalnikach bębnowych. W ten sposób powstaje espresso, którego charakter z każdym łykiem coraz bardziej przypomina Italię. Miękkie i pełne w smaku, z delikatną kakaową nutą. Smakuje również jako cappuccino lub latte macchiato.
Profil smakowy
Typ ziarna
Arabica & Canephora
Intensywność
8 / 10
Rozmiary opakowań
1 000g całe ziarna 500g całe ziarna 200g całe ziarna 250g kawa mielona
Crema d'Oro Kawa ziarnista
Crema d'Oro intensa Kawa ziarnista
Espresso d'Oro Kawa ziarnista
Od ziarna do cremy. Perfetto!
Wywiad
Perfekcyjne espresso
Porady dotyczące przygotowania
Perfekcyjne espresso
Wywiad z ekspertem
„Perfekcyjne espresso”
Dallmayr korzysta z długiej tradycji espresso. Jako hołd dla włoskiego stylu życia już w 1964 roku powstał gatunek Dallmayr Espresso Monaco. Wówczas niemieccy urlopowicze odkryli Włochy – a tym samym również bar espresso. Dzisiaj „mała czarna” jest popularna w Niemczech jak nigdy.
Od 2003 roku Dallmayr wlewa do filiżanki „smak południa” w postaci rodziny produktów skupionej wokół Dallmayr Espresso i Crema d’Oro. Ekspert od kawy Julia Dengler wie, w jaki sposób przygotować idealne espresso.
Czym charakteryzuje się dobre espresso?
Decydujące znaczenie ma parzenie. Dobre espresso parzy się delikatnie i długo. Ziarna muszą mieć smar wyrazisty i pełny. Tylko w ten sposób espresso może być bardziej wyraziste niż mleko w takich specjałach kawowych jak cappuccino lub latte macchiato. W filiżance kawa w zależności od gatunku uwalnia różne aromaty. Mogą być one czekoladowe, przypominać cynamon lub orzechy laskowe lub mieć delikatne nuty tabaki i owoców cytrusowych. I wreszcie ukoronowanie na każdym espresso: śmietanka. Powinna mieć lekko marmurowy brązowy kolor orzecha laskowego oraz jak najbardziej kremową konsystencję z drobnymi porami.
Na co zwracać uwagę podczas zakupu ziaren espresso?
Im świeższe ziarna, tym lepiej. Polecam, aby nie kupować kawy, w tym ziaren espresso, na zapas, a całe ziarna przechowywać zawsze w miejscu ciemnym, chłodnym i suchym – najlepiej dobrze zamknięte.
Espresso to nie tylko kawa serwowana w małej filiżance, lecz sztuka sama w sobie. U nas w domu stoi mały ekspres z wkładem filtracyjnym. Przygotowanie wymaga wprawdzie więcej pracy niż ekspres całkowicie automatyczny, ale daje też dużą satysfakcję. Ekspres z wkładem filtracyjnym lub całkowicie automatyczny nie ma jednak znaczenia, bo o efekcie w filiżance decyduje w końcu własna wiedza i staranność przygotowania. Wszystkie ważne czynniki, takie jak ilość kawy, stopień zmielenia, temperatura wody lub ciśnienie zaparzania, muszą zostać prawidłowo ustawione. Przy wymianie gatunku kawy zalecam ich koniecznie dostosowanie ustawień. Jak to zrobić, pokazujemy w naszej „Dallmayr Academy”. Tutaj zapraszamy ambitnych miłośników kawy, zgodnie z hasłem „Wiedza tworzy smak”, którzy chcą dowiedzieć się więcej o ziarnie i wspólnie z nami dzielić się pasją tego szczególnego smaku.
Jakie gatunki espresso Dallmayr Pani poleca?
O wszystkim decyduje mieszanka. Ja osobiście sięgam chętnie po mieszanki gatunku Arabica z Ameryki Środkowej i Robusta z Indii, jak na przykład Dallmayr Espresso d’Oro. Ziarna są prażone na włoski sposób ostrożnie i długo oraz idealnie nadają się na smaczne cappuccino. Nasze Dallmayr Röstkunst Espresso Monaco i Röstkunst Espresso Barista to dwa kolejne specjały espresso z charakterem na półce, które z każdym łykiem przypominają Włochy. Dallmayr Röstkunst Espresso India Parchment Robusta to z kolei czysty gatunkowo specjał espresso ze 100% Robusta. Nawet znawcom nie jest łatwo odróżnić tę wysokiej jakości i przygotowywaną na mokro „Canephorę” od Arabiki. W filiżance espresso tworzy piękną piankę i uwalnia aromaty ciemnej czekolady, tabaki i cynamonu. Espresso to więc nie zawsze espresso. Moja porada: posmakuj naszego asortymentu i odkryj swoje ulubione osobiste espresso!
Porady dotyczące przygotowania
„Perfekcyjne espresso”
Jak uzyskać perfekcyjną cremę?
ciemno palone ziarna kawy są mielone na średnią grubość
ciśnienie parzenia między 8 a 12 barów
temperatura parzenia ok. 90°C
crema powinna utrzymać łyżeczkę cukru przez 4 sekundy – wtedy przyjemność jest doskonała
Dlaczego...
jest za mało cremy?
ziarno zmielone zbyt grubo lub zbyt drobno
zanieczyszczony ekspres lub filiżanka
tłuszcz utrudnia wytworzenie perfekcyjnej cremy
woda zbyt miękka
crema szybko się rozpuszcza?
ziarno zmielone zbyt grubo lub zbyt drobno
za wysoka temperatura parzenia
za niskie ciśnienie wody
crema jest zbyt jasna?
palenie zbyt jasne
zbyt gruby stopień zmielenia
za niska temperatura parzenia
crema jest zbyt ciemna?
za wysoka temperatura parzenia
ziarno zmielone zbyt drobno
crema jest zbyt gorzka?
zbyt drobny stopień zmielenia (substancje gorzkie również uległy rozpuszczeniu)
crema ma za mało aromatu?
zbyt małe dozowanie kawy
kawa palona jest zbyt stara (aromaty ulatniają się)
ziarno zmielone zbyt grubo (zbyt krótki czas ekstrakcji)
Cookies for the purpose of analysis: We and our partners analyse how our website is being used in order to be able to better fulfil customer requests and offer specific services.
Cookies for marketing purposes: We would like to measure the range and effectiveness of our marketing measures and increase their efficiency.
Cookies for the purpose of analysis
We and our partners analyse how our website is being used in order to be able to better fulfil customer requests and offer specific services.
You have the right to object at any time or to change your settings. More about this can be found in our privacy policy and detailed cookie information.